אל תחפשו עבודה כמו רוב האנשים!

אם אתם רוצים לחסוך לעצמכם בזבוז של כמה חודשי חיים ועוגמת נפש גדולה – אתם חייבים לקרוא את המאמר הזה. כמי שמתמחה בעולם הקריירה, זכיתי לפגוש מאות מחפשי עבודה לאורך השנים. למדתי שיש הבדל עצום ברמת ההצלחה בין מי שמתנהל נכון בחיפוש עבודה, לבין מי שלא.

למה כל כך הרבה אנשים מתנהלים לא נכון בחיפוש העבודה? משתי סיבות.

האחת היא היעדר היכרות עם ערוצי החיפוש הטובים.

השנייה היא קושי בניהול עצמי. כולנו בני אדם, ואם בזמן שגרה קשה לנו לשים לב להתנהגויות אוטומטיות שלנו ולהתנהל נכון, בתקופה המאתגרת של חיפוש עבודה קשה לנו עוד יותר לשים לב להתנהגות שלנו ולפעול נכון.

בכתבה הזו נסקור את כל ערוצי החיפוש שיכולים לעזור לכל מי שמחפש עבודה, ונתן לכם טיפים כיצד לנהל את החיפוש בצורה אפקטיבית.

נתחיל בשורה התחתונה, או יותר נכון – בשלוש השורות התחתונות:

  • ערוץ החיפוש החשוב ביותר הוא חברים ומכרים
  • צורת החיפוש היעילה היא להתמקד ב-2-3 תחומי עיסוק או תפקידים ולא יותר
  • לכל תחום ואפילו לכל משרה כדאי להגיש מועמדות שונה עם מסרים מותאמים פרטנית

מפסיקים לבזבז זמן בדרושים

כדי לעבוד נכון קודם כל אנחנו צריכים לעשות סוויץ’ – ערוץ החיפוש הכי פחות חשוב היום, הוא אתרי דרושים. אם אתם מספרים לעצמכם שאתם מנסים לחפש ‘עצמאית’, ואם אתם חשים בריגוש קטן כשאתם בודקים ‘מה חדש’ באתרים הללו, אתם בסכנה להתפתות לשגרה של חימום הכיסא מול המחשב, בה תמצאו את עצמכם מחפשים עבודה במשך חודשים ארוכים.

Japan sushi chef using bodybuilder delivery to buoy COVID-19 hit business | Inquirer News deca durabolin results pakistani bodybuilder crowned mr musclemania in las vegas

כי בואו נאמר את האמת – מרבית המשרות האיכותיות לא יגיעו לאתרי הדרושים, ועל המעטות שכן יגיעו לשם תהיה התנפלות מאסיבית.  זה מקטין באופן דראסטי את הסיכוי לקבל התייחסות לפניה שלנו, מתאימה ככל שתהיה. בנוסף, לא כל המשרות באתרי הדרושים עדכניות, ואני גם אגלה לכם סוד קטן – לא כל המשרות המופיעות שם אפילו אמיתיות. אז למה הן מופיעות שם מלכתחילה? כי ישנן חברות השמה שעושות שימוש במשרות פיקטיביות כדי לאסוף לעצמן מועמדים למאגר. בקיצור, תכננו להקדיש מינימום זמן לאתרי הדרושים, אלא אם אתם מחפשים משרות מסוג ספציפי, שבאופן מסורתי מתפרסמים באתרי דרושים, כגון משרות זמניות מסוימות. בכל מצב אחר, אתרי דרושים הם סוס חלש שכדאי להמר עליו במעט מאוד מאמץ.

מגדירים לעצמכם מה אתם מחפשים

דבר שני, הימנעו מהנטייה השגויה ‘לחפש את המשרה הכי טובה שאמצא’, מבלי להתמקד בתחום או בתחומים ספציפיים (אלא אם כן אתם צעירים שמחפשים בכוונה התנסות אקראית בעבודות שונות). זו פנטזיה שנשמעת טוב, אבל לרוב האנשים זה פשוט לא עובד. כמו בחיפוש זוגיות, גם בתחום הקריירה, גישת ‘הטוב ביותר’ עלולה להשאיר אתכם בלא כלום.

המציאות היא שהמשרות אינן מסודרות על ציר תיאורטי של ‘טובה יותר’ או ‘טובה פחות’, אלא ‘מתאימה וטובה לכם’ ו-‘מתאימה וטובה לכם פחות’ (וגם את זה נניח כרגע רק לצורך הפשטות). הניסיון לחפש ‘משרה הכי טובה שיש’ במקום ‘משרה מתאימה וטובה עבורי’ יגרום לכם לשלושה דברים:

  1. להיות מבולבלים, ולשנות את דעתכם לעיתים קרובות בשאלה לאיזה כיוון ללכת.
  2. להיראות לא ממוקדים מול מעסיקים, שלא ששים להמר על מי שטרם החליט מה הוא רוצה.
  3. לבזבז זמן רב על התאמת קורות חיים למשרות מהמון תחומים, במקום להתמקצע בהגשת מועמדות בצורה טובה ל-2-3 סוגי תפקיד ספציפיים.

אז קודם כל, הגדירו מה אתם מחפשים, ולא פחות חשוב – מה אתם לא מחפשים! פעמים רבות המשמעות היא שיש לבצע מחקר מקדים ולשוחח עם אנשים מהתחום כדי להבין את התשובה לשאלה הזו. כמובן שאפשר לעדכן את ההגדרה הזו על הדרך, אבל בלי הגדרה ראשונית לשאלה הזו – זה יהיה דומה להכנסת בליל רכיבים אקראיים לתבשיל, מבלי להחליט מראש האם זה מרק, פשטידה או קינוח.

לכן, צרו קשר עם כל החברים והמכרים שלכם, בדגש על מכרים בעלי זיקה לתחום המקצועי שלכם (אבל לא רק), והיעזרו בהם גם לאורך תהליך הגישוש עד שתתמקדו, וגם לאורך כל חיפוש תהליך העבודה.

מה זה אומר, להיעזר בהם?

אתם לא מציגים את עצמכם כמחפשי עבודה

בואו נתחיל בגישה הנכונה. ראשית, לא הולכים למכרים ולאנשים שאליהם הפנו אתכם, ואומרים להם ‘אני מחפש עבודה’, ולא מבקשים מהם להיות רובוטים להעברת קורות החיים שלכם לארגון שלהם. למה? בואו ניקח צעד אחורה ונחשוב.

דבר ראשון, שיחה עם אנשים מהתחום יכולה לתת לכם הרבה מעבר להפניה למשרה פתוחה. היא יכולה לתת טיפים חשובים לגבי קריירה בתחום בכלל ולגבי החיפוש הנכון בפרט, כגון איפה כדאי לחפש, במה להשקיע, אילו מסרים חשובים למעסיקים מסוימים, איזה תחום בעולם העבודה מתפתח כרגע וכדאי לשים לב אליו, אילו סולמות תפקידים קיימים בארגונים שונים, האם ישנו כנס מעניין בתחום שמתקיים בקרוב ושאפשר ליצור בו קשרים, ועוד.

ברגע שאתם מתחילים את התקשורת במשפט ‘אני מחפש עבודה’, הפכתם את השיחה לשיחת ‘יש או אין’ בלבד, ולא תקבלו את כל התועלות האלו. לכן, לא כדאי לפתוח במשפט ‘אני מחפש עבודה’, אלא במשפטים כגון ‘אני לקראת הצעד הבא בקריירה שלי ואני לומד את עולם ה-… (תחום-שניים מקצועיים שבחרתם) כדי לקבל החלטה נכונה עבורי. לכן אני מחפש לשוחח עם שמכירים את זה מנסיונם.” נסחו לכם משפט כזה, שיפתח שיחה ולא יסגור אותה על שאלה של כן ולא.

אם במקרה הם גם יידעו על משרה רלוונטית או יוכלו להציע לכם משהו, זה יעלה ממילא במסגרת השיחה ועדיף שלא ירגישו מצדכם כבר מההתחלה לחץ בנושא. בנוסף, בצורה כזו אתם גם משנים את התפיסה לפיה חיפוש עבודה הוא רק מטלה מעיקה ומלחיצה ומאמצים תפיסה של הזדמנות לצמיחה אישית ומקצועית ולדיוק המסלול שלכם. תפיסה כזו תגדיל את הבטחון שלכם וזה יוקרן החוצה.

כמובן, לא שכחתי שבסוף אתם כן מחפשים עבודה. אבל הנה עוד עובדה: גם אם הצלחתם לגרום לאנשים להפיץ עבורכם את קורות החיים בארגון שלהם, זה לא יקנה לכם יתרון אוטומטי.

תחשבו: מה יקרה אם הסמנכ”ל, שהוא במקרה גם השכן של הגיס של הדוד, הסכים להעביר את קורות החיים לארגון? כלום. זה לא יעזור לכם. למה? כי הוא פשוט יעביר את קורות החיים למשאבי אנוש, ושם יסננו אותו תחת אותם קריטריונים כמו קו”ח שהגיעו מבחוץ.

אז מה כן עובד?

מוצאים מכרים של מכרים ומנהלים שיחות משמעותיות

קיימו שיחה אנושית. מצאתם קשר לאדם מעניין? חשוב לחתור לשיחה ולא לוותר בקלות – “אשמח מאוד לשוחח איתו/ה אפילו לחמש דקות”.

להתקשר ולהתכתב עד שמשיגים את האדם, לוודא שהזמן נוח, ולשוחח: “אני מניח שהיית עסוק/ה כשהתקשרתי, ואני קודם כל מודה לך על הנכונות לעזור. זה נוח עכשיו?”, “אשמח לשמוע על הדרך שאת/ה עשית בתחום/בארגון”, “מה שהכי חשוב לי בהחלטה על הצעד הבא זה… ואני במיטבי כאשר… ולכן אני מברר גם על הכיוון ומוודא, לאילו מקומות כדאי לי להגיש מועמדות”.

כאשר נוצרת שיחה בה אתם מסבירים למה אתם בתחום ומה אתם מחפשים, מהן השאלות שכבר עניתם עליהם ומהן השאלות הפתוחות, כאשר אתם מתעניינים בצד השני – נוצרת גם מוטיבציה לעזור לכם. מעבר לתועלות שציינו קודם, אם אכן קיימת משרה פתוחה בארגון, יש יותר סיכוי שהצד השני יזכיר זאת במהלך השיחה, ואולי גם יעביר את קורות החיים שלכם בצירוף הערת המלצה לשים אליכם לב. בתרחיש הטוב ביותר, הוא יעביר אותם עם המלצה – לא למשאבי אנוש, אלא למנהל מקצועי שיוכל לזמן אתכם מיידית לראיון ללא צורך בסינון קודם.

וטיפ אחרון, אם השיחה היתה נעימה ונוצרה כימיה, מומלץ גם לשאול: “בהתבסס על מה שדיברנו, האם את/ה מכיר/ה עוד אנשים שהיית ממליצ/ה לי לשוחח איתם?” וגם “תודה רבה על הזמן שלך! זה בסדר אם אשמור על קשר במידה שיהיו לי עוד שאלות?” ולומר “אשמח גם לעדכן אותך” (לגבי המלצות, הפניות, והתקדמות בתהליך החיפוש שלכם, בהנחה שתעשו את זה כמובן).

מכינים לפחות 2-3 גירסאות של קורות חיים

מצאתם הזדמנות למשרה? מצוין! אבל רגע לפני ששולחים קורות חיים – אם תשלחו את אותה הגירסא לכל משרה, הסיכוי שיתייחסו אליכם יורד פלאים. זה בערך כמו שמשרד פרסום יפיק פרסומות זהות לטויוטה, דאצ’יה ומרצדס. זה אולי נשמע הגיוני אם מתייחסים רק לעובדה ששלושתן מכוניות שמביאות אותנו ממקום למקום, אבל זו התעלמות מוחלטת מהעובדה החשובה יותר, והיא שכל אחת מהן פונה לקהלים שונים שמחפשים דברים שונים.

באופן דומה, בכל תפקיד המעסיקים מחפשים אחר מאפיינים ספציפיים למשרה, שאותו אדם יביא איתו:

  1. עניין ספציפי בתפקיד הזה (לפעמים מחפשים גם משיכה לארגון עצמו)
  2. פוטנציאל להצטיין ספציפית בתפקיד הזה (ולא סתם כישרון באופן כללי)
  3. פוטנציאל השתלבות בסוג כזה של סגנון עבודה, צוות, סביבה ארגונית ותרבות ארגונית.

חשוב לזכור – הסיכוי שיפנו אליכם בקשר לתפקיד איכותי אם יריחו ששלחתם גירסה ‘כללית’ של קורות חיים, הוא זעיר. בחיפוש עבודה מוצלח מכינים 2-3 גירסאות של קורות חיים לתפקידים או תת-תחומים שאתם ממוקדים בהם. בכל גירסא כזו אתם מנסים לענות בצורה הטובה ביותר לשלושת הקריטריונים הנ”ל ולתת מענה למה שמחפשים המעסיקים. במשרות שחשובות לכם במיוחד, וכמובן במידת האפשר, חשוב להתאים את גירסת קורות החיים המתאימה לניואנסים של המשרה ולארגון, ואף להכין מכתב מלווה ייחודי שמסביר למה אתם מעוניינים בתפקיד ולמה כדאי להם להזמין אתכם לראיון.

משתמשים בערוצי חיפוש מגוונים

ומעבר לכל מה שכתבנו כאן, מה עוד אפשר לעשות?

להלן רשימה ממצה של כל הערוצים הנוספים הקיימים על הסקאלה שבין ביצוע נטוורקינג (הרמה הגבוהה ביותר) לשימוש באתרי דרושים (הרמה הנמוכה ביותר), וכן טיפים מעשיים. כדאי לגוון את החיפוש שלכם לערוצים אפקטיביים נוספים, בהתאם לשלב בקריירה, לתעשייה ולתפקיד שאתם מחפשים:

  • חברות השמה – אפשר לפנות למספר מצומצם של חברות כלליות או מתמחות ולשלוח להם גירסת קורות חיים קצת יותר כללית מהרגיל.
  • פניה ישירה למעסיקים – ניתן ליצור רשימת ארגונים שמעניינים אתכם ושמענו עליהם דרך נטוורקינג, לינקדאין או מאגרי מידע על חברות, לבדוק את פינת המשרות הפנויות אצלם באתר, ואפשר לפנות גם אם לא פורסמו משרות.
  • קבוצות פייסבוק לחיפוש עבודה – מחפשים את הקבוצות הרלוונטיות והאפקטיביות ביותר בתחום ובאיזור שלכם בכל זמן נתון (זה משתנה) ומתעדכנים בהן.
  • משרות פייסבוק – ישנן משרות שמפורסמות בפלטפורמת www.facebook.com/jobs, כדאי להירשם לקבלת התראות וכמו כן לעקוב אחר עמודים של חברות ספציפיות המעניינות אתכם.
  • לינקדאין – מומלץ מאוד לבנות פרופיל שנראה מכובד, להשקיע בתמונה שמתאימה לתחום, להצטרף לקבוצות מקצועיות, להתחבר לחברות מעניינות ולאנשים מעניינים, ולחפש משרות שפורסמו.
  • ירידי תעסוקה – בודקים מראש מי מציג ביריד, מכינים שאלות ספציפיות לארגונים מעניינים, מגיעים לבושים היטב ולא ברישול, ומחליפים כמה משפטים עם העומדים בכל דוכן על מה שאתם מחפשים.
  • רשתות חברתיות נוספות – כדאי להירשם לעדכונים של ארגונים שמפרסמים משרות בטוויטר ובאינסטגרם (פחות נפוץ אך יש הטוענים שמתפתח) כדי להיות בין הראשונים שפונים.

שומרים על קור רוח ומשחקים את המשחק

לסיכום, הנה מטאפורה שממחישה את הסיפור של חיפוש עבודה. היא לקוחה מעולם הכדורגל (בתקווה שהיא לא תרתיע אתכם אם אתם כמוני, כלומר אינכם מאוהדי המשחק), כי לחפש עבודה זה קצת כמו משחק כדורגל. לפעמים הקבוצה טובה ואפילו משחקת כמו שצריך, ועדיין מחכים הרבה זמן עד שנכנס גול. בניגוד לכדורסל, שבו מדי פעם לפחות הניקוד משתנה, בכדורגל, לעיתים נוכחים לאורך זמן רב שאין סימן מוחשי להתקדמות. לפעמים זה מלחיץ, מאבדים את העשתונות, ומתחילים לשחק בצורה בעייתית: מתקיפים בצורה אגרסיבית, ושוכחים לתחזק את עצמכם בהגנה. מאמן טוב יודע שתגובה כזו למצב עלולה להשיג את התוצאה ההפוכה. כמו מאמן טוב, חשוב לשמור על משחק נכון, לעשות את הדברים נכון, לשפר תוך כדי תנועה ולא להתפתות לנסות להשיג תוצאות מהירות ‘בכוח’. חשוב לזכור דבר אחד: גם אם יש מידה רבה של מקריות ומזל בתהליך, בסופו של יום, אם תשחקו כמו קבוצת עילית, לאורך זמן תשיגו תוצאות טובות יותר מאשר אם תשחקו כמו קבוצה המצויה בתחתית הטבלה, אפילו אם תעברו תקופה של חוסר מזל זמני. והכי חשוב לזכור – גם אם התהליך קשה ויש הרבה ניסיונות שלא נכנסים לשער (כלומר מגישים מועמדות ושומעים ‘לא’), זה פשוט סימן שאתם מכוונים גבוה. עבודה כללית כלשהי – תמיד אפשר למצוא, אבל בשביל עבודה איכותית צריך לעבוד קשה יותר. אז בהצלחה!

יובל שפיר, מומחה לקריירה ומנכ”ל iDecide